National Recording Project


Detail from: Memorial to 158 Squadron by Peter W. Naylor, 2009

Old Story, New Story


Type Sculpture

     Two large gates which offer an 'entrance' to the earthwork which comprises mainly stone covered in earth formed into a valley.
     In celebration of the Millennium year, Greenfield Valley appointed six artists to create a sculpture trail within the park. The scheme was funded by the Millennium Festival Commission and supported by the Greenfield Valley Trust and various sponsors. Each of the residencies involved workshop sessions with school and/or community groups.
     The work is part of the Millennium Sculpture Trail at Greenfield Valley Heritage Park. The gates were once situated at the Grosvenor Chater Paper Works. The earthwork refers to the Valley once being used as an industrial site, now being used as a place for nature and pleasure; and also refers to the gates once being used as an entrance to a factory, now being used within a sculpture.

Contributor details

Contributor Role
Green, Lorna Sculptor

Element details

Part of work Material Dimensions
Sculpture Stone, earth, iron Gates approx. 244cm high. Whole work approx. 20 metres in length

PMSA recording information

Reference Region
General condition Good
Surface condition
  • No damage
Structural condition
  • Other
  • None
Road B5121
Precise location On a grassed area above the Flour Mill reservoir
A-Z ref None
OS ref SJ197775
Date of design 2000
Year of unveiling 2000
Unveiling details 2000
Commissioned by Greenfield Valley Heritage Park
Duty of care Greenfield Valley Heritage Park
Listing status Not listed
At risk? No known risk

‹‹ Back to search results